Måla betongpannor – allt du behöver veta
Det råder inte brist på hus med slitna och nedgångna takpannor i Sverige. Detta är inte så konstigt då vi ligger på de norra breddgraderna och våra tak utsätts för många olika typer av väder under höst och vintersäsong; från sträng kyla, regn och rusk till kraftiga vindar. I den här artikeln går vi igenom målning av betongpannor och vad man bör tänka på.
Det är inte ovanligt att villaägare under dagar med rejäla vindbyar, många sekundmeter och regn märker att taket har haft sina bästa år. Även om det inte kommer in vatten så kan vattnet ha svårare att ta sig ner från taket, och om till exempel den blöta och tunga mossan snart därefter utsätts för kyla så kan det i värsta fall leda till att betongpannorna spricker. I vår artikel ”8 vanligaste problemen på villatak i Sverige” kan du läsa mer om olika skador och brister.
Byta eller måla betongpannorna?
Ett tak i bra skick ska helt enkelt skydda mot väder och vind och skapa lugn och trygghet för husägaren. Och den viktigaste frågan man bör ställa sig såklart när man märker att taket börjar bli slitet är om man ska byta ut taket helt eller låta det genomgå en takbehandling med taktvätt, borttagande av mossa och alger på taket med avslutande takmålning.
– Betongpannor har en lång livslängd. Det är sällan vi stöter på betongpannor som inte går att tvätta eller måla. Utan är det problem så handlar det om underlagstaket. När det är ruttet behöver man byta hela taket. Pannorna går i 99 fall av 100 att måla, säger Henrik Mohn, takexpert på Takhem.
Så en god idé innan du som husägare beslutar dig för att byta ut taket eller låta det genomgå en takbehandling är att skaffa dig en bild av statusen för underlagstaket, om du är osäker så kontakta en fackman. Underlagstakets viktigaste funktion är att leda bort vatten om det tränger in från taktäckningen, till exempel betongpannor.
Takpannors livslängd är en omdebatterad fråga men normalt brukar man prata om en teknisk livslängd på ungefär 30 år, enligt Malte Rungård, byggnadsteknisk rådgivare på Villaägarna, kan i många fall dock den tiden fördubblas med rätt underhåll.
I den här artikel går vi igenom kostnader för att byta tak.
Vad kostar det att måla betongpannor?
Ett genomsnittspris för en takmålning inklusive taktvätt och algbehandling är 35 000 – 40 000 SEK. Det faktiska priset bestäms såklart av hur stort huset är och hur många kvadratmeter det rör sig om.
Det går såklart att tvätta, algbehandla och måla betongpannorna själv. Det du behöver är bland annat utrustning för taktvätt, säkerhetsutrustning, takfärg, pumpar och slangar. Det är förberedelserna som är det stora arbetet, räkna med ungefär två veckors arbete. För fackmän tar det i regel två arbetsdagar. Här kan du läsa mer om hur Takhem arbetar med takmålning.
Kom ihåg att det inte är rekommenderat att måla tegelpannor. Det är vanligt att villaägare tror att de har tegelpannor när det i själva verket är betongpannor på taket.
När är bäst tid att måla betongpannorna?
Här spelar vädret en viktig roll, det går inte att måla taket under årets alla dagar av förklarliga skäl.
– Jag har blivit lite av en väderguru. Jag gör inget annat än att kolla väder på högsäsong. Tvätten kan du göra så länge det är plusgrader. Men ska du måla betongpannorna så måste det vara torrt. Den torra perioden startar runt påsk och slutar i november. Sen går det att måla lite längre men det är inte mycket. Den bästa målningssäsongen är första maj till sista augusti. Då är det riktigt bra, säger Henrik Mohn.
När Henrik Mohn är ute på jobb så är det inte ovanligt att man upptäcker en eller flera skadade betongpannor, och dessa är enkla att byta.
En annan sak som också görs av professionella takvårdare är nocktätningen. Läs mer om nocktätning här.
– Det blev byggstandard för några år sedan. Högst uppe på taknocken tar man bort pannorna och lägger tätning på. Alla nya hus har det men inga hus från 1980-talet till exempel. Så på 70-80% av alla hus vi målar så lägger vi också på nocktätning, säger Henrik Mohn.
Taknocken är utsatt och emellanåt kan det finnas hål och ytor där barr, löv kan ansamlas. Detta i sin tur gör att vatten inte rinner bort. Och då kan läkten börja ruttna och framgent orsaka stora problem.
I vår guide färg för takpannor kan du läsa mer om bland annat egenskaper och standardfärger.
Faktaruta: Sverige och väder
- Den uppmätta årsnederbörden ligger i allmänhet på 500- 800 mm.
- Temperaturen pendlar kraftigt beroende bland annat på vilken sida om polarfrontzonen som vi befinner oss. SMHI:s högst uppmätta temperaturskillnaden under ett och samma dygn i Sverige är 55,8°. Det var den 2 februari 1966.
- Sverige har blivit blötare. Jämförs nederbörden för normalperioderna 1991-2020 och 1961-1990 så är det en tydlig ökning av nederbörd för större delen av landet, på en del håll ligger ökningen över 10%.
- SMHI har många olika typer av vädervarningar: från höga flöden, åskoväder till ishalka och isbeläggning. SMHIs vädervarningar kan utfärdas på olika nivåer; gul varning, orange varning eller röd varning, beroende på hur stora konsekvenser vädret kan medföra.
Källa: SMHI