Funderar du på att tvätta taket på ditt hus själv? Då finns det en del utrustning och andra saker du behöver hålla koll på. Här ger vår takexpert Hampus Landegren tips om vad du behöver tänka på inför, under och efter taktvätten.
Utrustning och säkerhet – 5 saker du behöver vid taktvätt
Det går att tvätta taket själv. Men det är ett tungt och riskfyllt jobb. Därför är det viktigt att du tänker på utrustning och säkerhet innan du ger dig upp på taket.
Här är fem saker du behöver för arbetet:
1. Säkerhetsutrustning
Oavsett hur högt ditt tak är, så kan det gå illa om du ramlar ner. Du måste hela tiden ha säkerheten i åtanke när du befinner dig på taket.
Nästan alla dagens villatak saknar krokar där du kan haka fast dig. Så det första du behöver göra är att montera det. Fäst säkerhetskrokarna på en takstol eller annan solid del av takkonstruktionen, inte i takpannor eller underlagstak, för att säkerställa att de klarar belastningen.
Förutom krokarna behöver du en sele som sitter bekvämt och fallskyddslina. Det är också viktigt att du tar reda på hur du fäster linan på rätt sätt.
– Vi som arbetar med detta professionellt har utbildning inom arbete på hög höjd som riktar in sig på personligt fallskydd. Även privatpersoner kan gå en sån kurs och det tycker jag man ska göra om man ska upp på taket. Det krävs inte ett högt tak för att man ska skada sig väldigt illa om man ramlar.
2. Högtryckstvätt med hetvatten
Om du ska få taket ordentligt rent, behöver du en högtryckstvätt med hetvatten eftersom kallt vatten inte rengör ordentligt. Högtryckstvätt finns i massor av olika utföranden och priser.
– Det blir inte lika rent med kallt vatten. Dessutom sliter det mer på pannorna med kallvatten eftersom du då behöver tvätta med högre tryck. Med hetvatten kan du sänka trycket vilket är skonsammare för taket.
Risken med högtryckstvätt är att det kan skada takpannorna om du hanterar den på fel sätt. Fråga gärna när du köper maskinen vilket tryck och avstånd som krävs för att tvätta ditt tak. Det är svårt att ge ett generellt tips här, då det kan skilja sig åt mellan olika maskiner.
Känner du dig osäker är det bättre att skippa högtryckstvätten, men då kommer det bli svårt att få rent taket ordentligt. Här kan du lära dig mer om att tvätta taket med högtryckstvätt.
3. Algbehandling och tryckspruta
Efter du har tvättat taket är det viktigt att spruta på algbehandling för att döda alla rotbildningar. Du kan använda en batteridriven eller manuell tryckspruta för algmedlet.
Det finns massor av olika medel. Vi använder Grön-Fri som är ett effektivt och skonsamt medel för taket. Det finns att köpa på de flesta byggvaruhus.
4. Städutrustning
Ofta har man många års smuts och mossa på taket som rinner ner i trädgården och på fasaden efteråt. Det är inte ovanligt att det behövs 20–30 sopsäckar för att få bort allting.
– Jag brukar säga till mina kunder att de ska tänka sig det smutsigaste som finns, sen lägger du till ännu mer smuts på det. Så illa är det när 30 års smuts ska ner från taket. Och det ska såklart städas upp efteråt. När vi tvättar tak ingår städning i servicen.
Så se till att du har vanlig städutrustning, sopsäckar och något att tvätta av fasaden med när jobbet är klart.
5. Regnställ och skor med stålhätta
Ett rejält regnställ och skor med stålhätta som skyddar dina tår från högtryckstvätten är också viktigt när du tvättar ditt tak.
Fyra olika taktyper och hur du bäst rengör dem
Plåttak
För att rengöra ett plåttak kan du använda en högtryckstvätt direkt på ytan, utan särskilda rengöringsmedel. För bästa resultat, börja med att borsta bort lös smuts och mossa med en mjuk borste eller svamp innan du går över med högtryckstvätten.
Betongpannor
Att rengöra betongpannor kräver en viss försiktighet, eftersom pannorna kan vara känsliga och spricka om de belastas fel. För att effektivt få bort mossa och smuts behöver du använda en högtryckstvätt med hetvatten. Arbeta med varsamhet och håll ett lagom avstånd för att undvika att skada pannorna.
Lertegel
Lertegel är ett känsligt takmaterial som kräver en varsam metod. Här är det bästa att spruta på ett rengöringsmedel och låta det verka över tid för att lösa upp mossa och annan påväxt. Lertegeltak bör inte rengöras på samma sätt som betongpannor eller plåttak, då belastning kan skada pannorna.
Taksshingel
Takshingel, som liknar takpapp, kan rengöras effektivt med ett algdödande medel, exempelvis Grön-Fri. Spraya medlet på taket och låt det verka under några månader, eller upp till ett år, för att gradvis få bort påväxten. En del av smutsen lossnar och försvinner av sig självt, men på shingeltak kan det krävas en lätt borstning i efterhand för att få ner resterande påväxt och ge ett rent resultat.
Hur lång tid tar det att tvätta taket själv?
Räkna med 2–3 dagar ungefär. Att tvätta tak är ett tungt arbete eftersom du hänger i sele vilket är slitsamt för kroppen, och utrustningen väger mycket. Så därför kommer du behöva vila mellan varven för att orka med. Om du kan få hjälp av någon annan så går det såklart snabbare.
– Anlitar du oss så tar det en dag att utföra arbetet. Vi är alltid två personer när vi tvättar tak. En person är på taket och tvättar, den andra står på marken och städar. Sen byts vi av mellan varven.
Hur ofta behöver jag tvätta taket?
Det kan vara olika saker som spelar in. Har du till exempel mycket träd runt huset så kan du behöva tvätta oftare. Även hur vädret är där du bor kan göra skillnad på hur ofta du ska tvätta. Det viktiga är att du verkligen får bort all mossa när du tvättar taket, annars får du nya rotbildningar. Om du ser att det växer mossa, behöver du tvätta igen.
Många äldre tak behöver dessutom målas efter taktvätten för att motverka att påväxten kommer tillbaka. När taket är målat, är det mycket svårare för påväxt att få fäste.
– När vi har tvättat och målat ett tak rekommenderar vi kunderna att ta hand om taket genom att spruta på algmedel var fjärde år. På så sätt motverkar man mossan proaktivt hela tiden, och slipper göra om det lika ofta.
Här kan du läsa mer om vad det kostar att få taket tvättat och målat professionellt.
Vilken årstid är det bäst att tvätta taket själv?
Det bästa vädret för taktvätt är milt och stabilt. Generellt sett är perioden från april till september idealisk, men det går att tvätta taket under andra tider på året så länge väderförhållandena är rätt. Undvik frost, snö och dagar med kraftig blåst, då det kan bli både svårt och farligt att arbeta på taket.
För hus med putsad fasad kan regniga dagar ha sina fördelar. Smuts som skvätter från taket riskerar annars att torka snabbt in i soligt väder, vilket gör det svårare att rengöra fasaden. Regn ger däremot mer tid att spola bort smutsen.
Om du använder takvårdsmedel är det däremot viktigt att välja dagar utan regn, så medlet hinner verka ordentligt innan det sköljs bort. Anpassa alltid din taktvätt efter husets behov och säkerställ att vädret passar för jobbet.
Vilka vanliga misstag ska jag undvika när jag tvättar själv?
Det viktigaste är att du verkligen gör det helt rent. Förutom att det är snyggare med ett rent tak, så är det också viktigt för takets funktion. Om du inte tar bort all smuts kan det bildas frostbildningar som orsakar sprickor och skador på takmaterialet.
– Ibland kommer vi ut till kunder som tvättat själva och vill att vi målar. Men ofta har de inte fått bort smutsen helt och då måste vi ändå tvätta för att färgen ska bli bra. Jag har också sett tydliga spår i takpannor eftersom man inte använt rätt utrustning. Då syns det var man tvättat och inte tvättat och det blir inte så snyggt.
Vill du få hjälp att tvätta taket? Få en kostnadsfri bedömning.
Vill du veta vad en taktvätt kostar på ditt hus? Hör av dig till oss så kommer vi ut och gör en kostnadsfri bedömning. Därefter får du en offert, och du väljer själv om du vill gå vidare med arbetet eller om du hellre gör det själv.
Mer läsning inom kunskap och inspiration
Behöver man byta tak när man sätter upp solceller?
Mossa på tak – risker och åtgärder
Vanliga problem på hustak
Kostnad för att byta tak
Färgskola för takpannor
Olika taktyper – tekniska livslängder och egenskaper